• Brug tussen ondernemen en regelgeving

Is zwartsparen witwassen?

06 maart 2018

Is zwartsparen witwassen? Aan de hand van een schatkaart vond de FIOD een bedrag van bijna € 200.000,–. Omroep Brabant en Crimesite schreven er al over. Maar hoe is het afgelopen?

Inkeerverzoek

Met veel machtsvertoon laten FIOD, politie en justitie van zich horen op het moment dat zij een man uit Waalwijk verdenken van teelt en handel in hennep. Met een grote delegatie trekken de opsporingsambtenaren er op uit naar de woning van de man om de hennephandel stil te leggen en om de man aan te houden.

De verdenking was gerezen naar aanleiding van een inkeerverzoek van de man. De man had besloten om zijn zuurverdiende centen die hij had gespaard op een rekening in Luxemburg alsnog bij de belastingdienst op te geven. Omdat de FIOD de bedragen niet direct kon plaatsen, moest het geld wel uit de hennephandel afkomstig zijn, althans zo redeneerde de FIOD. Volgens het OM zou er sprake zijn van het witwassen van hennepgelden.

Woning met een schatkaart en zonder hennep

Aangekomen bij de man troffen de opsporingsambtenaren geen hennep aan. De woning van de man werd minutieus binnenstebuiten gekeerd. Maar er moest toch wel iets te vinden zijn?

Het oog van één van de opsporingsambtenaren viel op iets dat op een schatkaart leek. Op die kaart stonden posities in een natuurgebied weergegeven. Na tussenkomst van Staatsbosbeheer is op die locaties met speurhonden en prikstokken gezocht. De honden roken niets, maar de prikstokken deden hun werk. Er werden kokers met daarin geld gevonden. De FIOD vond in totaal een bedrag van bijna € 200.000,–.

We hebben hem, zo zal de FIOD gedacht hebben. Er volgde een (jaren)lange rechtszaak. De man werd verdacht van witwassen van hennepgelden.

Eerlijk verdiend geld

De FIOD had er kennelijk geen rekening mee gehouden dat de man de herkomst van zijn eerlijk verdiende geld bijna tot aan de cent nauwkeurig kon ophelderen. De getuigen die werden opgeroepen, verklaarden uitvoerig over de zuinige levensstijl van de man, net zoals zijn handel in goud en aandelen en over de investeringen die hij had gedaan. Zelfs de voormalige partners van de man verklaarden dat de gedeelde kosten van de huishouding jarenlang contant aan hem betaald werden en dat de man dat geld niet meer uitgaf.

Onjuiste of onvolledige belastingaangifte

Justitie gaf niet op. Het openbaar ministerie liet weliswaar de verdenking voor wat betreft overtreding van de Opiumwet op de zitting varen, maar stelde zich nu op het standpunt dat de man het volledige bedrag had witgewassen. De man had volgens de officier van justitie opzettelijk geen belastingaangifte gedaan of in ieder geval een onjuiste of onvolledige belastingaangifte. Daarmee zou artikel 69 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (Awr) overtreden zijn. De eis van justitie: 5 maanden gevangenisstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Het geld wilde justitie niet teruggeven, want dat was immers door witwassen verkregen.

Was er sprake van witwassen?

Laten we voorop stellen dat de witwasbepalingen in het Wetboek van Strafrecht niet bijzonder helder geformuleerd zijn. Het komt er op neer dat een verdachte weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat het geld -onmiddellijk of middellijk- afkomstig is uit enig misdrijf.

Geld dat niet bij de belastingdienst is opgegeven, is daarmee zelf nog niet van misdrijf afkomstig. De man had het geld ook niet verkregen doordat belasting zou zijn ontdoken. Het geld had immers een volledige legale herkomst.

En ben je al je geld kwijt als het niet bij de belastingdienst zou hebben opgegeven? Natuurlijk niet.

De rechtbank heeft de man wel veroordeeld voor witwassen, maar overweegt dat wanneer het voordeel zou bestaan uit het vermogen dat door de man niet is opgegeven in box 3, het voordeel daarom beperkt zou blijven tot een paar duizend euro. De rechtbank heeft een taakstraf opgelegd. De man heeft vervolgens hoger beroep ingesteld, omdat hij het er niet mee eens was, waarna de kwestie met het openbaar ministerie en de belastingdienst is geschikt en het hoger beroep is ingetrokken. De man heeft het grootste gedeelte van zijn vermogen inmiddels weer terug.

Heeft u vragen over witwassen? Neem dan direct vrijblijvend contact op.

witwassen